divendres, 14 de desembre del 2012

APALABRADOS, UNA EINA EDUCATIVA


Nivell educatiu al que va dirigit

Aquest joc va dirigit a tota la població que tingui més de 8 anys, pel fet que per utilitzar-lo necessites comprensió lectoria i escrita

Competències desenvolupades

Competència comunicativa

Contingut treballat

El contingut treballat és el vocabulari de les diverses llengües que disposa l'aplicació com ara el català, el castellà, l'anglès, el francès... així fins a 12 llengües.

Temps de durada de l'activitat

Depenent de la partida pot durar més o menys, quan s'acaben les fitxes d'un dels dos jugadors

Descripció de l'activitat

Primerament has de seleccionar l'idioma amb el qual vols jugar i buscar un oponent per a començar el joc.


Ja pots començar a jugar, un cop oberta la partida a la part inferior apareixeran set lletres amb les quals hauràs de formar una paraula; cada lletra té una puntuació diferent. Tens diverses opcions a més de realitzar la paraula, pots passar, pots canviar les lletres que tens (perdent el torn), pots barrejar les lletres que tens per a donar-te altres idees i pots rendir-te acabant la partida. Algunes parts del tauler multipliquen el valor de les lletres que hi posis damunt, o el valor total de la paraula formada.  Les paraules que es posen al tauler, s’han de lligar amb les que ja hi ha prèviament.

La primera paraula creada al tauler s'ha d'ubicar de forma vertical o horitzontal sobre l'estrella, col·locant-se totes les fitxes en la mateixa línia vertical o horitzontal. Després que la primera fitxa és col·locada al tauler, totes les altres han de compartir una fitxa propera existent en la mateixa línia vertical o horitzontal. Totes les paraules creades han de ser correctes d'acord amb el diccionari. Guanya la persona que, en haver-se acabat les fitxes, suma més puntuació.

Finalment, aquesta aplicació ens permet, mitjançant un xat, comunicar-nos amb el nostre oponent.

Forma de puntuació

Pel que fa a la puntuació, i com ja hem dit en la descripció, cada lletra té una puntuació que pot ser multiplicada si es col·loca en una casella de les següents:
  • Si l'espai de la fitxa té un DL (Duplica Lletra) o TL (Triplica Lletra), els punts són duplicats o triplicats respectivament però només si la lletra està sent col·locada al tauler per primera vegada.
  • Si l'espai de la fitxa té un DP (Duplica Paraula) o TP (Triplica Paraula), els punts de tota la paraula són duplicats o triplicats respectivament però només si la lletra està sent col·locada al tauler per primera vegada.
Si l'usuari utilitza les 7 fitxes del faristol se li atorguen 40 punts extra.

Materials necessaris

Un mòbil, un Ipod, un ordinador, etc. Amb connexió a Internet i descarregar-se l'aplicació APALABRADOS.

dimarts, 11 de desembre del 2012

EL CIBERASSETJAMENT


Avui en dia, com tots sabem, hi ha un important nombre de persones que estan patint assetjament, però també existeix un altre terme, el ciberassetjament. Aquest últim, es defineix com una agressió psicològica sostinguda i repetida en el temps, donada a terme per un o diversos individus contra d'altres, utilitzant les noves tecnologies.
A més, s’interpreta una clara distinció entre ciberassetjament –quan hi participen adults- o ciber-bullying – quan no hi participen-. L’assetjament sexual, anomenat “grooming” no està englobat en els dos anteriors. Per considerar el ciberassetjament com a tal, s’ha de produir amb una certa permanència, no de manera aïllada. Acostumen a estar lligats a assetjament en la vida real i escolar.

Hi ha molta varietat de mitjans per els quals es transmet el ciberassetjament, com ara el mòbil, el internet, xarxes socials o correus electrònics. Per això és important que els pares exerceixin un control sobre l’ús que fan els seus fills de les noves tecnologies i a la vegada crear un vincle de confiança amb els fills, ja que sabem que és difícil que la víctima ho expressi.

Algunes de les accions que la víctima pot portar a terme quan es troba en aquesta situació són:
  - No contestar els missatges per tal d'evitar una continuïtat de l’agressor.
  - Guardar el missatge, per a ser utilitzada com una prova.
 - Explicar-ho a algú de confiança; tant familiars o amics com una organització com per exemple "PROTEGELES".
   - Bloquejar l’agressor, per tal de tallar l’agressió.
   - Denunciar els problemes a la gent que pot fer quelcom al respecte.
   - Respectar als altres i a tu mateix.

Les persones implicades en aquesta acció són: víctima, agressor, observador i família. El rol que han d'assumir aquestes persones per tal de resoldre el conflicte són:
   - Víctima: les accions nombrades anteriorment.
   - Agressor: empatitzar amb la víctima posant-se a la seva pell.
   - Observador: implicar-se en l’acció oferint la teva ajuda a la víctima.
   - Família: donar suport i crear un vincle de confiança.

En la societat actual és molt important tenir una forta autoestima, això significa acceptar-se i estimar-se a un mateix. Quan s’aconsegueix aquest benestar personal, aconseguim un escut que ens defensa de les agressions externes, no només les que provenen de l’assetjament sinó també les socials, el que “representa” que s’espera de nosaltres, tant física com psicològica.

Còmic:

dijous, 29 de novembre del 2012

ENLLAÇATS AMB EL MÓN


Des de l’aparició de l’escriptura i la creació de la impremta hem evolucionat fins a un nou món, el de la tecnologia i de la informació; del llapis i el paper al teclat i la pantalla. Els canvis no venen sols, també s’ha produït un canvi social a nivell mundial. El vídeo The Machine is Using Us del Michael Wesch ens fa reflexionar sobre aquest nou món i tot el que comporta.

Aquesta evolució ha comportat el canvi del text a l’hipertext, és a dir, la possibilitat de moure’s per dins d'un text i cap a altres textos per mitjà de paraules clau. L’hipertext, a través de l’Internet, ens permet enllaçar diferents fonts d'informació.


Les noves tecnologies ens faciliten el fet de poder comunicar-nos verbal i visualment mitjançant eines com les xarxes socials, els blogs, skype. A més a més tenim lliure accés a tota aquesta informació des de qualsevol lloc i moment. Aquestes noves tecnologies ens permeten una gran capacitat per a modificar pràcticament qualsevol cosa; la innovació actualment avança a un ritme vertiginós i les persones en fem ús per a millorar les nostres vides en tots els àmbits possibles.


Tal i com hem citat anteriorment, els humans som el motor d'aquest canvi, i portem el control d'aquesta màquina, per tant nosaltres som els responsables de l’ús que en fem d'aquestes i decidim quina faceta de la nostra vida volem mostrar als altres, a través d'aquestes xarxes socials.

dilluns, 19 de novembre del 2012

DEBAT SOBRE LES NOVES TECNOLOGIES EN L'EDUCACIÓ

Aquí trobareu part del debat que es va generar sobre la presència de noves tecnologies en l'educació. El debat va ser molt interessant i ens va permetre poder veure els diferents punts de vista dels membres del grup. Aquesta activitat ens ha permès conèixer i crear un podcast, i inaugurar el nostre blog!
Esperem que us agradi i us sigui d'interès, si més no per a reflexionar i trobar la vostra posició.

Smilers

diumenge, 18 de novembre del 2012

BENVINGUTS/DES!


Benvinguts al nostre blog!

Us volem donar la benvinguda al nostre blog! Esperem que us agradi i que ens aneu visitant de tant en tant :)

Anirem actualitzant-lo amb vídeos, publicacions, fotos i tot tipus d'eines i informacions útils i interessants relacionats amb l'autoestima sobre aprendre’ns a estimar-nos tal i com som i a valorar-nos perquè els altres ens valorin.

Gràcies i fins aviat!