divendres, 18 de gener del 2013

UNA NOVA EINA, LA PISSARRA DIGITAL

Hola de nou!

Avui l'entrada al nostre blog tractarà sobre una nova eina en la manera de fomentar l'aprenentatge entre els alumnes: LA PISSARRA DIGITAL. 

Allunyant-nos una mica de l'ensenyament tradicional, avui en dia, ens trobem en un món on la tecnologia la podem utilitzar en l'àmbit educatiu com en molts altres, és per això que disposem d'aquesta eina que ara per ara ens facilita tant als docents com als alumnes per a dur a terme unes classes més dinàmiques i més divertides ja que podem interactuar millor amb els estudiants mitjançant imatges, videos i tota mena d'avantatges que la pissarra digital presenta. 
A continuació us presentem de què tracta i els dos tipus que existeixen en casi totes les aules d'avui en dia: 

Podem dir com a definició que es tracta d'un sistema tecnològic, integrat per un ordinador i un videoprojector que permet de projectar continguts digitals en gran format, idonis per a la visualització en grup. Es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador com el ratolí i el teclat.

També trobem la PDI (Pissarra Digital Interactiva), aquesta es diferencia  de la Pissarra Digital ja que la PDI  és una PD amb la que es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció.
La PDI  presenta una sèrie d'avantatges que ens poden ser molt útils per dur a terme una classe :
1) Aporta la interactivitat i la disponibilitat d’infinits recursos de les TIC amb els avantatges de la pissarra tradicional (anotacions directes i immediates). 
2) Manipular elements gràfics i multimèdia (moure, amagar, modificar), facilita l’explicació de conceptes i la realització d’exercicis . 
3) Les classes resulten més dinàmiques i motivadores al sortir professor i alumnes a interactuar directament amb el punter: immediatesa, més autonomia i creativitat... que en treballar des de l’ordinador amb ratolí. 

Gràcies a aquesta eina podem desenvolupar diferents competències bàsiques, per una part, la comunicació lingüística, és a dir, llegir, escriure, exposició oral, explicar, descriure, expressar les idees, adaptar la comunicació al context, escoltar, diàleg i debat, argumentar, considerar altres punts de vista …
Per una altra part, també s'apren a utilitzar l'internet per  adquirir nous coneixements i resoldre problemes, així com també que els alumnes aprenguin a augmentar els coneixements realitzant una búsqueda de tot allò que volen aprendre per ells mateixos. aquest tractament de la informació i el món digital hi estaria implicat, doncs, buscar, seleccionar, aprendre a valorar d'una manera crítica la infomarmació, així com a recopilar-la, en definitiva organitzar, relacionar i processar infomació amb les TIC.

Durant aquest procès en el que s'utilitzen les noves tecnologies de la informació, a l'hora, també aprenem uns nous llenguatges expressius ( multimèdia, hipertext) publicació i missatges per Internet i mòbils, videoconferència, xarxes socials, activitats amb respecte a les normes i responsabilitat: gestions, estudis, treball en grup.. etc. Amb tot això també aprenem a aprendre d'una manera més autònoma. 



Importància de la pissarra digital

La importància  no rau en l'instrument en si, sinó en l'us que li podem donr tant els alumnes com els pofessors. Aquesta eina no garanteix que l'ensenyament sigui millor, així com tampoc no dependrà de si la pisarra és de guix o si s'utilitza o no llibres ja que com acabem de dir, l'aprenentatge depèn del professor i de l'aprenentatge i ensenyament que es dugui a terme. Però estem d'acord en que tant la PD com la PDI proporciona més oportunitats i recursos per un aprenentage més favorable.

Avantatges i inconvenients de la PDI

Avantatges:
1- Motiven els alumnes i fan que participin activament a les activitats.

2- Permet de compartir i accedir a molts recursos a classe.

3- Facilita la comprensió de les imatges, simulacions, etc, l'aprenentatge, l'ensenyament, i sobretot, els assoliments dels objectius educatius.

4- L'escriptura a la PDI és més fàcil i còmode.

5- Renovació metodològica i canvi en l'educació.

6- Treballar amb el programari que és associat proporciona noves funcionalitats, com capturar imatges, zoom, etc.

Inconvenients:
 
1- S'ha de tenir connexió a Internet ràpida.

2- El videoprojector ha de ser situat al sostre i amb bona luminositat, per tal de reduir les ombres.

3- Cost elevat de manteniment.

4- Els mestres han de canviar la seva forma d'ensenyar, això necessita voluntat de canvi i millora de la pràctica docent.

5- La calibració és molt important, perquè el videoprojector és mòbil.

6- Els mestres han de rebre una bona formació didàctica-tecnològica, per tal de poder superar els obstacles que la pissarra digital interactiva li pugui crear. I en el cas de que aquest professor no tingui unes competències bàsiques sobre l'utilització d'aquesta eina, haurà de formar-se per poder estar al nivell de l'ús que en tenen d'aquesta els seus alumnes.

7- A la llarga pot engendrar greus malalties oculars, cardiovasculars, i cerebrals. Es diu que per cada sis hores de classe al dia durant un trimestre, fent servir pissarres digitals, s'augmenta de dues dioptries.

 Finalment, us deixem un enllaç http://www.youtube.com/watch?v=zCvYm-5bfE4 , es tracta d'un tutorial que us facilitarà l'utilització de la pissarra digital! Esperem que us serveixi de profit!  


NO OBLIDEU D'ESTIMAR-VOS A VOSALTRES MATEIXOS, JA QUE ÉS AQUÍ ON RAU LA VOSTRA PRÒPIA FELICITAT!

L'ALEPH

Aquesta entrada, és un fragment d'un dels llibres de Paulo Coelho, Aleph. Aquest llibre narra una història en primera persona de l'escriptor, però deixant-nos grans reflexions que ens incita a llegir-lo a poc a poc per a poder-ne treure el màxim fruit. Totalment recomanat.


  <<-Som fruit del que hem après?

  -Hem après en el passat, però no som fruit d'això. Hem patit en el passat, hem estimat en el passat. Però això no ens serveix en el present. El present té els seus reptes, el seu mal i el seu bé. No podem culpar el passat ni donar-li les gràcies pel que ens passa ara. Cada experiència amorosa nova no té absolutament res a veure amb les experiències passades: sempre és nova.

  Parlo amb ells però també parlo amb mi mateix.

  -Podem fer que l'amor aturi el temps? -pregunto-. Ho podem provar, però convertirem la nostra vida en un infern. No fa més de dues dècades que estic casat amb la mateixa dona. És mentida. Ni ella ni jo som els mateixos, per això la nostra relació està més viva que mai. No espero que ella es comporti igual que quan ens vam conèixer. L'amor està més enllà del temps. Més ben dit: l'amor és el temps i l'espai en un sol punt, l'Aleph, que no para de transformar-se.>>


Referència:
Coelho, Paulo. (2011). Aleph. (3a. ed.) Barcelona: Proa.
ISBN:978-84-7588-257-4

dijous, 17 de gener del 2013

US PRESENTEM EL NOSTRE OBJECTE D'APRENENTATGE!

Bona tarda a tots i a totes!

Avui us presentem el nostre objecte d'aprenentatge, una webquest, que va dirigida a un públic força ampli, tant a nens i nenes de primària com de secundària. Aquesta webquest tracta sobre l'autoestima, en la qual es treballaran les competencies de relacions socials, el domini de les TIC (Les tecnologies de la informació i la comunicació) i les competències comunicatives lingüístiques i audiovisuals.

Aquesta activitat es presenta divida en parts: la introducció, les tasques, el procés, els recursos, l'avaluació i la conclusió. Els nens hauran de realitzar una serie d'activitats com per exemple confeccionar un mural, diverses activitats i jocs i cercar cançons que els despertin sentiments positius.

Els objectius d'aquesta activitat són entre d'altres, millorar l'autoestima dels nens i nenes, l'interacció amb altres persones i aprendre a valorar a les persones que t'envolten.

Esperem que us sigui de gran utilitat.

Moltes gràcies!!!

SAPS COM AJUDAR A UN AMIC TEU QUE ESTA PASSANT PER UN MAL MOMENT?

L'entrada d’avui és sobre un tema que ens afecta a tots en algun moment de la nostra vida, que sembla obvi, però que sovint ens genera interrogants. Hi ha models d’atenció especials dissenyats per a ajudar amics? No, cada persona és autèntica i diferent, i per tant cada persona haurà de ser tractada d’una forma especial.



A continuació us presentem unes quantes anotacions sobre que hem de fer si volem ajudar a un amic o amiga:

1. No has de sentir llàstima ni compassió per ell o ella.

2. Posa’t en la seva pell (empatitza) per a entendre com se sent.

3. No li diguis que es posi tranquil o tranquil•la, ja que això farà que estigui més nerviós o nerviosa i se sentirà malament per no aconseguir-ho.

4. El mite que el temps ho millora: NO. Si hi ha un problema o una dificultat de fons sense resoldre, el temps els farà crònics o empitjoraran.

5. Anima a afrontar la dificultat si l’evita (per exemple: parlar amb l’altra persona del que ha passat).

6. No evitis apropar-t’hi per no saber què fer o què dir: no cal ser un màster en psicologia en crisi per a ajudar, només cal ser-hi.

7. Fes-li costat; de vegades fins i tot no cal parlar sinó agafar-los la mà, una abraçada, un missatge, una trucada, un cafè en silenci… respectant els seus espais.

8. Aconsella-li que no prengui decisions en calent fruit d’una discussió acalorada o d’haver-se enfadat; les decisions importants han de ser valorades i decidides sempre en fred.

9. Ofereix-te per si vol compartir el seu malestar amb tu quan estigui preparat/da per a fer-ho.


10. Apel·la al sentit de l’humor; de vegades una broma, una anècdota… ajuda que, d’una situació emocionalment xunga, en surti un somriure ingenu i espontani que descongestiona un poc el malestar i que sens dubte és terapèutic.

11. Digues una frase encoratjadora que faci referència a les seves competències i les seves virtuts que li transmeti seguretat i li recordi que és una persona vàlida.

Sense dubte estar al costat del teu amic sempre que ho necessiti i ajudar-lo en tot moment és el millor regal que li pots fer! Estima als altres i deixa't estimar!!

dissabte, 12 de gener del 2013

MÉS PER APRENDRE I ENSENYAR A ESTIMAR!


El paper del tutors en l’aprenentatge dels estudiants és molt important ja que són uns guies en el seu procés evolutiu pel que fa als estudis. I no tan sols això sinó que també és important  formar-los com a persones , a que s’estimin a sí mateixos com també als altres, ja que tot això propicia a que estiguin més contents i com a conseqüència més motivats en aprendre. Així doncs, és bo potenciar l’autoestima dels alumnes ja que, a més a més, també és satisfactori per millorar les relacions i l’ambient a  les classes.   
En l'enllaç del final, hi podem trobar ajuda per als futurs professors i pels que ja ho són per a preparar classes a l’hora de tutoria sobre l’autoestima. Hi trobem una sèrie de dinàmiques que serveixen al/ la tutor/a com per exemple jocs que es poden realitzar a aquesta hora en la qual el/la professor/a te per conèixer millor  als seus alumnes.
També hi apareix una explicació sobre l’autoestima i els diferents tipus, i com identificar si un alumne te una autoestima  positiva o negativa sobre ell/a mateix/a
Esperem que us sigui d'utilitat. 

Estimaaaaaaaaaaaaaaaaa't ! :) 

divendres, 11 de gener del 2013

WEBQUEST SOBRE L'AUTOESTIMA


Avui presentem el nostre Objecte d'aprenentatge, a la tarda estarà penjat aquí al blog!

El que hem fet, ha estat una webquest per tal que els nens (a la hora de tutoria i de qualsevol edat) puguin treballar en petits grups l'autoestima a classe. No només la seva, sinó també al dels seus companys; aprendre a valorar-se i a valorar els altres.



Si vols saber més sobre aquest mitjà educatiu, no dubtis a connectar-te aquesta tarda/nit per a veure la nostra feina! i si ets educador esperem que et pugui ser de profit!

Bon dia a tots i totes, i moltes gràcies!

dijous, 10 de gener del 2013

ET DESITJO QUE...


Primer et desitjo que estimis i que, estimant, també siguis estimat. I que, si no és així, siguis breu per oblidar, no guardis rancúnies. Per tant, desitjo que no sigui així, però que si és, sàpigues ser sense desesperar-te.

També et desitjo que tinguis amics i que, fins i tot dolents i inconseqüents, siguin valents i fidels, i que com a mínim n'hi hagi un en qui puguis confiar sense dubtes. I pel fet que la vida és així, també et desitjo que tinguis enemics. Ni molts, ni pocs, la mesura justa, per tal que, de tant en tant, et qüestionis les teves certeses. I que entre ells, com a mínim n'hi hagi un que sigui just, per tal que no et sentis massa segur.

A més a més, et desitjo que siguis útil, però no pas insubstituïble. I que en moments dolents, quan ja no quedi res, aquesta utilitat sigui suficient per tal de mantenir-te dempeus. De la mateixa manera et desitjo que siguis tolerant, no amb els que s'equivoquen poc, perquè això és fàcil, sinó amb els que s'equivoquen molt i sense remei, i que tot fen bon ús d'aquesta tolerància, serveixis d'exemple als altres.

Et desitjo que, essent jove, no maduris gaire de pressa i que, ja madur, no insisteixis a rejovenir, ni que, essent vell, no et quedis al desesper. Perquè cada edat té el seu plaer i el seu dolor, i és necessari deixar que flueixin entre nosaltres.

De passada, et desitjo que siguis trist. No pas tot l'any; amb prou feines un dia. Però que aquest dia descobreixis que la rialla diària és bona, que la rialla habitual és insulsa i la rialla constant, malsana.

Et desitjo que descobreixis amb la màxima urgència, per sobre i malgrat tot, que existeixen, i que t'envolten, éssers oprimits, tractats amb injustícia i persones infelices.

Et desitjo que acariciïs un gat, que alimentis un ocell i que escoltis un pardal com deixa anar triomfant el seu cant matinal, perquè així et sentiràs bé per res.

També desitjo que plantis una llavor, per més minúscula que sigui, i que l'acompanyis durant el seu creixement, per tal que descobreixis de quantes vides és fet un arbre.
A més a més, et desitjo que tinguis diners, perquè cal ser pràctic. I que, com a mínim una vegada l'any posis una petita part d'aquests diners al teu davant i diguis: <<Això és meu>>, només perquè quedi clar qui és l'amo de qui.

També et desitjo que cap dels teus afectes no es mori, però que si en mor algun, puguis plorar sense lamentar-te i patir sense sentir-te culpable.

Et desitjo finalment que, si ets un home, tinguis una bona dona i que, si ets una dona, tinguis un bon home, demà i l'endemà, i que quan estiguin exhausts i somrients, parlin sobre amor per tornar a començar.

Si totes aquestes coses arribessin a passar, no tinc cap altre cosa per a desitjar-te.

VICTOR HUGO



Referència:
Rovira, Àlex. (2008). Paraules que curen. (2a. ed.) Barcelona: Plataforma Editorial.
ISBN: 978-84-96981-17-1


SOMRIU A LA VIDA



Autoestima no és altra cosa que estimar-se a un mateix. És una paraula molt fàcil de dir-la, però no tant de posar-la en pràctica, ja que tant podem anar per la vida amb una baixa autoestima com alta, aquesta diferència és sosté per el benestar i la satisfacció personal.
Quan saps realment que ets feliç?
Vas per el carrer, converses amb la gent, et trobes amb vells amics, i quan et decideixes a preguntar que és ser feliç per ells, sempre et trobes amb la mateixa resposta: “ Tenir la persona que estimo al meu costat”.
Mai he entès perquè engloben una paraula tan amplia com és la felicitat amb una cosa tan reduïda com l’amor. La felicitat pot estar amagada a qualsevol lloc, fins i tot pot arribar a estar amagada en les petites coses, petits detalls que poden arribar a ser importants.
Sóc de les persones que penso que abans d'estimar als altres,  hauríem d'aprendre a estimar-nos a nosaltres mateixos, per una raó molt senzilla, amb qui passes les 24h del dia? Amb qui parles per  dins? Qui t’ajuda a plorar, somriure, ..?
De que serveix estimar a la teva parella si no t’estimes a tu mateix?
Quan una persona té l’autoestima baixa és jutja amb duresa, no creu que es mereixi l’ajuda de ningú, és una persona molt negativa, actituds negatives, té temor al rebuig, no es valora gens ella mateixa, ... El que comporta tot això és una no- realització del que volen i per tant no s’equivoquen quan diuen que no aconseguiran una cosa, perquè tant sols ni ho intenten.


En resum, la teva autoestima depèn directament de la interacció del medi vers tu, i com ens afecta aquesta interacció depèn de l'autoestima. Estigues entre grans persones, que com a mínim una d'elles t'entengui i sigui justa amb tu. Una d'elles haurà de fer-te la vida impossible per tal que et qüestionis tot allò que fas i puguis créixer com a persona.

I... Positivisme; "Només hi ha una manera de resistir el fred: estar content perquè fa fred" - Alain.

Així doncs... estima't a tu mateix i podràs estimar als altres.