divendres, 18 de gener del 2013

UNA NOVA EINA, LA PISSARRA DIGITAL

Hola de nou!

Avui l'entrada al nostre blog tractarà sobre una nova eina en la manera de fomentar l'aprenentatge entre els alumnes: LA PISSARRA DIGITAL. 

Allunyant-nos una mica de l'ensenyament tradicional, avui en dia, ens trobem en un món on la tecnologia la podem utilitzar en l'àmbit educatiu com en molts altres, és per això que disposem d'aquesta eina que ara per ara ens facilita tant als docents com als alumnes per a dur a terme unes classes més dinàmiques i més divertides ja que podem interactuar millor amb els estudiants mitjançant imatges, videos i tota mena d'avantatges que la pissarra digital presenta. 
A continuació us presentem de què tracta i els dos tipus que existeixen en casi totes les aules d'avui en dia: 

Podem dir com a definició que es tracta d'un sistema tecnològic, integrat per un ordinador i un videoprojector que permet de projectar continguts digitals en gran format, idonis per a la visualització en grup. Es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador com el ratolí i el teclat.

També trobem la PDI (Pissarra Digital Interactiva), aquesta es diferencia  de la Pissarra Digital ja que la PDI  és una PD amb la que es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció.
La PDI  presenta una sèrie d'avantatges que ens poden ser molt útils per dur a terme una classe :
1) Aporta la interactivitat i la disponibilitat d’infinits recursos de les TIC amb els avantatges de la pissarra tradicional (anotacions directes i immediates). 
2) Manipular elements gràfics i multimèdia (moure, amagar, modificar), facilita l’explicació de conceptes i la realització d’exercicis . 
3) Les classes resulten més dinàmiques i motivadores al sortir professor i alumnes a interactuar directament amb el punter: immediatesa, més autonomia i creativitat... que en treballar des de l’ordinador amb ratolí. 

Gràcies a aquesta eina podem desenvolupar diferents competències bàsiques, per una part, la comunicació lingüística, és a dir, llegir, escriure, exposició oral, explicar, descriure, expressar les idees, adaptar la comunicació al context, escoltar, diàleg i debat, argumentar, considerar altres punts de vista …
Per una altra part, també s'apren a utilitzar l'internet per  adquirir nous coneixements i resoldre problemes, així com també que els alumnes aprenguin a augmentar els coneixements realitzant una búsqueda de tot allò que volen aprendre per ells mateixos. aquest tractament de la informació i el món digital hi estaria implicat, doncs, buscar, seleccionar, aprendre a valorar d'una manera crítica la infomarmació, així com a recopilar-la, en definitiva organitzar, relacionar i processar infomació amb les TIC.

Durant aquest procès en el que s'utilitzen les noves tecnologies de la informació, a l'hora, també aprenem uns nous llenguatges expressius ( multimèdia, hipertext) publicació i missatges per Internet i mòbils, videoconferència, xarxes socials, activitats amb respecte a les normes i responsabilitat: gestions, estudis, treball en grup.. etc. Amb tot això també aprenem a aprendre d'una manera més autònoma. 



Importància de la pissarra digital

La importància  no rau en l'instrument en si, sinó en l'us que li podem donr tant els alumnes com els pofessors. Aquesta eina no garanteix que l'ensenyament sigui millor, així com tampoc no dependrà de si la pisarra és de guix o si s'utilitza o no llibres ja que com acabem de dir, l'aprenentatge depèn del professor i de l'aprenentatge i ensenyament que es dugui a terme. Però estem d'acord en que tant la PD com la PDI proporciona més oportunitats i recursos per un aprenentage més favorable.

Avantatges i inconvenients de la PDI

Avantatges:
1- Motiven els alumnes i fan que participin activament a les activitats.

2- Permet de compartir i accedir a molts recursos a classe.

3- Facilita la comprensió de les imatges, simulacions, etc, l'aprenentatge, l'ensenyament, i sobretot, els assoliments dels objectius educatius.

4- L'escriptura a la PDI és més fàcil i còmode.

5- Renovació metodològica i canvi en l'educació.

6- Treballar amb el programari que és associat proporciona noves funcionalitats, com capturar imatges, zoom, etc.

Inconvenients:
 
1- S'ha de tenir connexió a Internet ràpida.

2- El videoprojector ha de ser situat al sostre i amb bona luminositat, per tal de reduir les ombres.

3- Cost elevat de manteniment.

4- Els mestres han de canviar la seva forma d'ensenyar, això necessita voluntat de canvi i millora de la pràctica docent.

5- La calibració és molt important, perquè el videoprojector és mòbil.

6- Els mestres han de rebre una bona formació didàctica-tecnològica, per tal de poder superar els obstacles que la pissarra digital interactiva li pugui crear. I en el cas de que aquest professor no tingui unes competències bàsiques sobre l'utilització d'aquesta eina, haurà de formar-se per poder estar al nivell de l'ús que en tenen d'aquesta els seus alumnes.

7- A la llarga pot engendrar greus malalties oculars, cardiovasculars, i cerebrals. Es diu que per cada sis hores de classe al dia durant un trimestre, fent servir pissarres digitals, s'augmenta de dues dioptries.

 Finalment, us deixem un enllaç http://www.youtube.com/watch?v=zCvYm-5bfE4 , es tracta d'un tutorial que us facilitarà l'utilització de la pissarra digital! Esperem que us serveixi de profit!  


NO OBLIDEU D'ESTIMAR-VOS A VOSALTRES MATEIXOS, JA QUE ÉS AQUÍ ON RAU LA VOSTRA PRÒPIA FELICITAT!

4 comentaris:

  1. Personalment prefereixo la pissarra i el guix...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apropar-se als nens amb cura i coneixement, aquesta és la millor eina. Tot depèn de l'ús que en fem de les noves tecnologies per a que siguin les millors possibles. Per si soles o sense una utilitat pedagògica real, no serveixen per a res.

      Elimina
  2. Ja sé que ara no ve a to, però val la pena entrar a aquest blog per a deixar la música posada mentre treballes a l'ordinador.
    Mmmmmmm... Bona selecció!
    Felicitats

    ResponElimina
  3. Comentari a banda sobre la música, jo crec que la pissarra digital és una eina més, que no per ella mateixa millora l'ensenyament-aprenentatge.
    Podem fer la classe més visual i arribar més a alguns alumnes, però l'estímul dona't pel tarannà del bon educador sempre serà molt superior i no es podrà suplir per una PDI.
    Ni malauradament, podrà millorar el d'un educador mediocre...

    ResponElimina