dijous, 17 de gener del 2013

SAPS COM AJUDAR A UN AMIC TEU QUE ESTA PASSANT PER UN MAL MOMENT?

L'entrada d’avui és sobre un tema que ens afecta a tots en algun moment de la nostra vida, que sembla obvi, però que sovint ens genera interrogants. Hi ha models d’atenció especials dissenyats per a ajudar amics? No, cada persona és autèntica i diferent, i per tant cada persona haurà de ser tractada d’una forma especial.



A continuació us presentem unes quantes anotacions sobre que hem de fer si volem ajudar a un amic o amiga:

1. No has de sentir llàstima ni compassió per ell o ella.

2. Posa’t en la seva pell (empatitza) per a entendre com se sent.

3. No li diguis que es posi tranquil o tranquil•la, ja que això farà que estigui més nerviós o nerviosa i se sentirà malament per no aconseguir-ho.

4. El mite que el temps ho millora: NO. Si hi ha un problema o una dificultat de fons sense resoldre, el temps els farà crònics o empitjoraran.

5. Anima a afrontar la dificultat si l’evita (per exemple: parlar amb l’altra persona del que ha passat).

6. No evitis apropar-t’hi per no saber què fer o què dir: no cal ser un màster en psicologia en crisi per a ajudar, només cal ser-hi.

7. Fes-li costat; de vegades fins i tot no cal parlar sinó agafar-los la mà, una abraçada, un missatge, una trucada, un cafè en silenci… respectant els seus espais.

8. Aconsella-li que no prengui decisions en calent fruit d’una discussió acalorada o d’haver-se enfadat; les decisions importants han de ser valorades i decidides sempre en fred.

9. Ofereix-te per si vol compartir el seu malestar amb tu quan estigui preparat/da per a fer-ho.


10. Apel·la al sentit de l’humor; de vegades una broma, una anècdota… ajuda que, d’una situació emocionalment xunga, en surti un somriure ingenu i espontani que descongestiona un poc el malestar i que sens dubte és terapèutic.

11. Digues una frase encoratjadora que faci referència a les seves competències i les seves virtuts que li transmeti seguretat i li recordi que és una persona vàlida.

Sense dubte estar al costat del teu amic sempre que ho necessiti i ajudar-lo en tot moment és el millor regal que li pots fer! Estima als altres i deixa't estimar!!

3 comentaris:

  1. Respostes
    1. De res Raül, esperem que hagi servit per a fer-te, si més no, reflexionar.

      Elimina
  2. M'agrada...
    De vegades tenim la gran "habilitat" de complicar el que és senzill.
    El que acabo de llegir és fer fàcil el que pot ser complicat..
    Diuen que tenim dues orelles per escoltar, dues mans i braços per tocar, dos ulls per mirar... i sols una boca: millor parlar la meitat i escoltar, abraçar, observar... el doble.
    Això vull per a mi, això vull saber fer pels altres.

    ResponElimina